piątek, 10 listopada 2017

Proteinowe brownie

Mocno czekoladowe, klejące się do zębów, a do tego ma ok. 10 razy mniej tłuszczu od klasycznej wersji i zawiera dodatkową porcję białka. Brownie idealne? Spróbujcie i przekonajcie się sami ;)



  • 60 g płatków owsianych
  • 50 g kakao
  • 40 g odżywki białkowej
  • 20 g oleju kokosowego
  • jajko
  • 200 ml napoju kokosowego (lub zwykłego mleka)
  • erytrytol
  • szczypta soli

Płatki owsiane mielimy na mąkę i mieszamy w misce z pozostałymi suchymi składnikami (kakao, odżywka, sól). W drugiej misce roztrzepujemy jajko z płynnym olejem kokosowym i połową napoju kokosowego. Dodajemy mokre składniki do suchych, dolewamy resztę płynu i mieszamy do połączenia się składników. Przelewamy masę do natłuszczonej foremki i pieczemy w 180 stopniach przez ok. 25 minut.

* najlepiej smakuje po nocy spędzonej w lodówce

** przepis pochodzi stąd

3 komentarze:

  1. Spróbowała... chyba mi nie wyszło, zbyt "galaretowate" :P ale w smaku ok, może nast razem konsystencja też ok wyjdzie :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiem co mogło pójść nie tak... Może za krótko pieczone? Mi zawsze wychodzi "zbite" i klejące się do zębów :)

      Usuń