czwartek, 30 listopada 2017

Zapiekanka pasterska

Na zewnątrz coraz zimniej i mam coraz większą ochotę na ciężkie, sycące i rozgrzewające dania. Zapiekanka w tej sytuacji jest zawsze dobrym pomysłem, szczególnie, jeśli można ją przygotować dzień wcześniej, a potem tylko wstawić do piekarnika i podgrzać. Albo po upieczeniu podzielić na porcje i zamrozić "na czarną godzinę" ;)


  • 500 g mielonego mięsa z indyka
  • szalotka (lub mała cebula)
  • papryka
  • 100 g pieczarek
  • 150 g marchewki z groszkiem (mrożonka)
  • 100 g koncentratu pomidorowego
  • 200 g passaty pomidorowej
  • 2 duże bataty
  • czubata łyżka oleju kokosowego
  • przyprawy: rozmaryn, chilli, sól, pieprz

Bataty obieramy i gotujemy w wodzie z odrobiną soli do miękkości. Rozgniatamy z łyżką oleju kokosowego na puree. Doprawiamy szczyptą pieprzu.

Mięso mielone smażymy na patelni razem z cebulą i pieczarkami, aż będzie lekko brązowe. Dodajemy paprykę i marchewkę z groszkiem i dusimy ok. 10 min. pod przykryciem. Następnie dodajemy koncentrat, passatę i przyprawy i dusimy kolejne 10 min. (w razie potrzeby podlewając odrobiną wody).

Przekładamy mięso do naczynia żaroodpornego, przykrywamy puree z batatów i zapiekamy w 180 stopniach, aż farsz zacznie "bąblować", a bataty lekko się zapieką.

* inspiracja przepisem stąd

1 komentarz: