niedziela, 10 września 2017

Czekoladowy "sernik" z batatów

Był już klasyczny sernik, potem z kaszy jaglanejz dyni i z batatów. Ten ostatni długo był na szczycie mojej listy "sernikopodobnych" ciast. Mówią, że lepsze jest wrogiem dobrego, ale gdyby tak dodać do niego czekoladę i orzechy? :)

  • 800 g batatów (3 duże)
  • 3 jajka roz. L
  • 50 g odżywki białkowej
  • 40 g ciemnego kakao
  • erytrytol (opcjonalnie)
  • 40 g gorzkiej czekolady
  • 30 g niesolonych orzechów ziemnych
  • odrobina mleka (dowolnego, u mnie kokosowe)

Bataty gotujemy lub pieczemy w piekarniku do miękkości i blendujemy na gładką masę. Dokładnie mieszamy z jajkami, kakao i odżywką. Dosładzamy według uznania. Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 50 minut. 

Gdy ciasto całkowicie ostygnie szykujemy polewę. Czekoladę łamiemy na drobne kawałki i rozpuszczamy w garnku z odrobiną mleka. Masa ma być gęsta, ale powinna dać się ją gładko rozsmarować na cieście. Orzechy siekamy na duże kawałki, prażymy na suchej patelni i posypujemy wierzch ciasta.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz